Jak dosáhnout dlouhou životnost baterie.

Někdy se stává, že nám zákazníci volají kvůli problému s baterií v elektrickém autíčku. Hlavně v tomto období, kdy dny začínají být teplejší a děti už mohou provětrat své oblíbené autíčko. Konečně autíčko vytáhnete z garáže, případně ze sklepa a radost dětí zmaří nefunkční baterie .. Abychom Vám ušetřili čas a předcházely podobným situacím, sepsali jsme základní body jak o akumulátory pečovat. Jak se říká, co dáš, to dostaneš a platí to i při péči o baterie.

Co jsou vlastně SLA baterie.

SLA (Sealed-Lead-Acid) baterie jsou bezúdržbové, uzavřené, gelové baterie. Obsažený elektrolyt není v tekutém stavu a proto mohou být použity v libovolné poloze. Jejich výhodou je snadná manipulace a údržba a dlouhá životnost. Taková baterie nevytváří nebezpečné zplodiny a nehrozí vylití kyseliny jako u jiných bateriích.
nabíjení
Rozhodně nepoužívejte jinou než originální nabíječku určenou k autíčku. Tyto nabíječky jsou plně automatické a samy řídí průběh nabíjení. Doba nabíjení se pohybuje okolo 6 - 8 hod. Toto platí při 100% vybití, ale nedoporučujeme nechávat baterii zcela vybít. Nabíjejte autíčko po každém použití, nebo minimálně jednou za měsíc a to i přes zimu! Vždyť ani své auto byste nenechali v zimě stát delší dobu bez nastartování .. Platí pravidlo, že čím méně je baterie před nabíjením vybitá, tím více cyklů (nabití a vybití) je možné dosáhnout.

Jako příklad uvedeme hodnoty standardně uváděné pro SLA gelové akumulátory:

⦁ při 50% vybití baterie se dosahuje až 600 cyklů nabití a vybití
⦁ při 100% vybití je to zhruba 300 cyklů
⦁ při 30% vybití, je to až 1400 cyklů

Tyto parametry jsou samozřejmě dosahované při ideálních podmínkách jako jsou okolní teplota (20 - 25 ° C), ideální vlhkost prostředí a správný způsob nabíjení.

Vplyv hlbky vybitia SLA baterie na pocet cyklov 

Skladování

Nenechávejte elektrické autíčko volně venku, nechráněné před deštěm se sněhem. Hlavně během zimních měsíců. Baterii skladujte plně nabitou. Samovybíjením dochází měsíčně přibližně k 3% ztrátě na kapacitě, proto je dobré při dlouhodobém skladování nabíjet autíčko jednou za měsíc. Vybitá baterie zamrzne již při teplotě -1 ° C, nabitá zamrzá při -15 ° C.

Na závěr bychom shrnuli základní pravidla jak udržet Betera v autíčkách v co nejlepší kondici a využít jejich potenciál na maximum.

1. Nabíjejte baterii jednou za měsíc, hlavně v zimních měsících!
2. Doporučujeme dobít baterii po každém použití! Zvýšíte tím její životnost.
3. Nepoužívejte jinou nabíječku jako je originál přibalena k Vašemu elektrickému autíčku.
4. Skladujte plně nabitou baterii. Bude tak odolnější vůči okolním vlivům počasí!

Na kapacitu baterie v elektrických autíčkách máte záruku půl roku. Pokud se ale kapacita baterie sníží špatným užíváním, záruka se na to nevztahuje. Proto dodržujte doporučení od výrobce. Spolu s našimi radami nebudete mít problém získat z baterie co nejvíce.

Věříme, že jsme Vám těmito řádky pomohli a ušetřili starosti při případných komplikacích s baterií. Přejeme Vám dlouhé, bezstarostné chvíle při vození dětí v našich elektrických autíčkách.